Grote brand in Waarderpolder Haarlem verwoest bedrijfspand aan Conradweg [video]

 

Haarlem – In een pand aan de Conradweg in de Waarderpolder in Haarlem is woensdagavond brand ontstaan. Om even over negen uur werd de brand op het industrieterrein opgemerkt, waarna de brandweer gealarmeerd werd. Binnen 10 minuten schaalde de brandweer op naar een grote brand, waarop meerdere blusvoertuigen uit de regio werden opgeroepen. Het leegstaande pand veranderde in korte tijd in een vuurzee.

De brandweer heeft nog geprobeerd om de brand van binnen uit te bestrijden, maar de brand was bij aankomst al zo ver ontwikkeld dat de brandweerlieden het pand niet meer in konden. De brand werd uiteindelijk opgeschaald naar ‘zeer groot’, waardoor brandweer uit onder andere Velsen, Halfweg, Heemstede en Zandvoort naar de Waarderpolder werden gestuurd om het vuur te blussen.

Omliggende panden zijn nat gehouden, waarmee overslag van het vuur is voorkomen. De brandweer zal nog de gehele nacht nablussen om het vuur volledig uit te krijgen. De politie zal donderdag onderzoek doen naar de toedracht van de brand.

Uit metingen van de brandweer bleek dat de concentratie gevaarlijke stoffen die bij de brand vrij kwamen, niet schadelijk waren voor de volksgezondheid. Echter was de brandlucht in het centrum van Haarlem goed te ruiken, en ook in een deel van Heemstede. Om mensen te waarschuwen werd er een NL-Alert verzonden, waarin geadviseerd werd om ramen en deuren te sluiten, en de ventilatie uit te schakelen.

Niemand raakte gewond.

De brand werd woensdagavond ontdekt door surveillerende agenten. Een agent zag rond 21:10 uur rookontwikkeling uit een pand, en zag vlak daarna een bestelauto wegrijden over de I. Enschedeweg in de richting van de Claes Tillyweg. De politie volgde het voertuig en zette deze op de Gedempte Oostersingelgracht aan de kant. De agenten roken een brandlucht in de auto.

De inzittenden, Haarlemmers van 59 en 71 jaar, zijn aangehouden op verdenking van brandstichting en ingesloten voor verhoor.