Honderden handtekeningen door FNV overhandigd voor betere CAO

 

Haarlem – Bijna drie maanden lang geld en waardering mislopen. Dat is de trieste balans voor de 17.000 werknemers in de meubelindustrie. Hun cao is begin juli verlopen en sindsdien weigeren de werkgevers over arbeidsvoorwaarden te praten. Reden voor vakbond FNV Meubel & Hout om aan de bel te trekken.

Dat laatste, aan de bel trekken, deed de bond letterlijk op maandag 13 september. De bond stond namelijk op de stoep bij de weigerachtige werkgeversorganisatie CBM (Centrale Bond van Meubelfabrikanten). Met een druk op de deurbel wilden de vakbondsbestuurders ‘kennismaken’ in het miljoenenpand van de werkgevers aan het westerhoutpark in Haarlem. FNV Meubel & Hout heeft honderden handtekeningen van bezorgde meubelmakers overhandigd. De handtekeningen zijn verzameld bij tientallen bedrijven in de meubelbranche in het hele land. Onder de tekenende meubelmakers zijn onder meer werknemers van Kroese Interieurbouw in Oldenzaal, Keller Keukens in Roosendaal en Nijpels in Bergen op Zoom.

Weigerachtig
De huidige cao voor de Meubelindustrie is verlopen op 1 juli van dit jaar. Een maand later weigerden de werkgevers in te gaan op een ultimatum van FNV Meubel & Hout. Voor de bond was dat het teken om een actietraject in te gaan. Het eerste onderdeel daarvan, het informeren van werknemers over de inhoud van hun cao en de oorzaak van het verlopen ervan, is deze week afgesloten. Vanaf vandaag krijgt het actietraject een ernstiger en zichtbaarder karakter.

Charley Ramdas, vice-voorzitter van FNV Bouw (waar FNV Meubel & Hout integraal onderdeel uitmaakt): “Bij ons bezoek aan de CBM wilden we twee dingen bereiken. Zo wilden we de werkgevers laten weten dat vele honderden werknemers in de meubelindustrie zich grote zorgen maken over hun cao. Dat blijkt onomwonden uit de honderden handtekeningen die we meenemen naar Haarlem. Bovendien wilde ik een doorbraak voor de onderhandelingen forceren. Werkgevers zijn weer aan zet.”

Waardering
Inzet van FNV Meubel & Hout bij deze cao zijn onder meer een eenmalige uitkering van 75,- en integrale opname van de arbocatalogus in de cao. Charley Ramdas: “Bij de cao voor de Meubelindustrie gaat het niet alleen om poen en pensioen, maar ook om gezond en veilig werken en erkenning van vakmanschap. De meubelindustrie verdient waardering en is een goede cao waard!”