Grote oefening in Spoortunnel Schiphol

 

Schiphol – De hulpdiensten hebben in de nacht van zaterdag op zondag een grote oefening gehouden in de Spoortunnel bij Schiphol. Tussen één en vijf uur ’s nachts werden er door de Veiligheidsregio Kennemerland, Schiphol, Prorail en NS diverse scenario’s in de tunnel afgespeeld, waaronder een treinbrand. Tientallen figuranten speelden als treinreiziger en moesten geëvacueerd worden.

De hulpverleners moesten de figuranten via de nooduitgangen veilig naar buiten leiden waar ze werden opgevangen door politieagenten en medewerkers van de Koninklijke Marechaussee. Ambulancebroeders stonden klaar om aan gewonde mensen zorg te verlenen. Om het de hulpdiensten nog wat lastiger te maken wilde enkele reizigers weer terug de tunnel in of probeerden weg te lopen. De politie en Marechaussee moesten de menigte bij elkaar zien te houden.

Tijdens de oefening waren er diverse wegen afgesloten en kon de luchthaven niet per trein worden bereikt. Tegen vijf uur liep de oefening ten einde en kon het treinverkeer weer worden hervat. Volgens de eerste berichten is de oefening goed verlopen.

Bericht VRK:
Oefening spoortunnel Schiphol

In de nacht van 8 op 9 oktober 2011 vond een oefening plaats in de spoortunnel op luchthaven Schiphol. De oefening begon om 02.00 uur en eindigde rond 04.00 uur. De oefening werd georganiseerd door de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer, ProRail, NS, Koninklijke Marechaussee, Korps Landelijke Politie Diensten en Amsterdam Airport Schiphol.

Het doel was het waarborgen van de veiligheid van treinreizigers in de spoortunnel en de samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsdiensten.

Scenario
Melding: rook in de spoortunnel en stilstaande trein(en) in de tunnel. Door kortsluiting ontstaat een smeulende brand onder een trein met ruim 100 reizigers. De trein komt plotseling tot stilstand in de tunnel. Dit zorgt voor enkele gewonden, waaronder mensen met botbreuken. Diverse seinen gaan op rood en het treinverkeer wordt ontregeld.

Het incident werd met behulp van figuranten en materieel zo realistisch mogelijk in scene gezet. Ruim 250 personen deden mee: 125 figuranten, 80 hulpverleners en 40 personen oefenstaf. Ook de verschillende meldkamers van de betrokken organisaties deden mee aan de oefening.

Oefenen
Samen afspraken maken en procedures opschrijven is niet voldoende. Het daadwerkelijk samenwerken en doen geeft de beste indicatie of alles goed functioneert. Een oefening als deze maakt dat mogelijk. Op basis van de evaluatie wordt bepaald of verdere training of procedurele afspraken nodig zijn.

Eerste indruk
Oefenleider Erik Wind: “De focus lag op de beginfase van de oefening, de acties direct na de eerste melding; het evacueren van treinreizigers en de informatie-uitwisseling tussen diensten en eenheden. Een aantal deelnemers heeft sporadisch met spoortunnels te maken en een aantal dagelijks. Als iets niet goed gaat, dan willen we daarvan leren. Alle betrokkenen hebben zich maximaal ingezet, dat was goed om te zien.”

Burgemeester Weterings van Haarlemmermeer reageert positief: “Het belang van oefenen kan niet worden onderschat. Of het nu gaat om een papieren oefening of, zoals afgelopen nacht, een oefening in en om de spoortunnel op Schiphol. Dat geldt zeker voor de veiligheidsregio Kennemerland met een hoog risicoprofiel, door de aanwezigheid van onder andere de luchthaven, het Noordzeekanaal en Tata Steel.”