Stationsplein wordt voorbereid op bouw ondergrondse fietsenstalling

 

Haarlem – Een belangrijk onderdeel van de herinrichting van het Stationsplein is de bouw van een ondergrondse fietsenstalling met plaats voor 5.000 fietsen. Ter voorbereiding daarop wordt het busstation gesloopt en zijn de taxistandplaats, laad- en losplaatsen en de Kiss and Ride verplaatst. De voorrijweg wordt vanaf 13 februari afgesloten en op de plaats waar de ondergrondse fietsenstalling komt, worden vanaf 9 februari de fietsenrekken verwijderd. Tot de zomer wordt de grond verder bouwrijp gemaakt voor graafwerkzaamheden en de bouw van de fietsenkelder.

Afsluiten voorrijweg
Vanaf 13 februari is de voorrijweg op het Stationsplein afgesloten. Dat betekent afsluiting van de Jansweg vanaf het Kennemerplein richting het Stationsplein ter hoogte van het Janswegspoorviaduct. De Baljuwslaan blijft zo bereikbaar. De Jansweg blijft voor verkeer in noordelijke richting beschikbaar.

Vanaf 13 februari mogen alleen nog lijnbussen en bouwverkeer het Stationsplein oprijden. Voetgangers en fietsers (met fiets aan de hand) kunnen wel langs het werkterrein lopen over plankiers. Er worden de eerste week verkeersregelaars ingezet. Voor het ophalen en afzetten van reizigers kan gebruik worden gemaakt van ‘Kiss and Ride’-plaatsen op de Jansweg en de Kruisweg. Verder zijn er nieuwe locaties voor taxi’s, invalidenparkeerplaatsen en laad- en losplaatsen voor leveranciers.

In de nieuwe situatie komt de voorrijweg niet terug. Na de herinrichting moet het gebied voor het station het karakter krijgen van een echt plein, overzichtelijk met duidelijkheid voor buspassagiers en meer ruimte voor voetgangers.

Sloop gebouwen Connexxion
De sloop van de gebouwen van Connexxion loopt nog tot eind februari. In de eerste week van februari wordt uit het gebouw van busperron A het laatste asbest verwijderd. Tussen 9 en 19 februari worden extra instapplatforms voor het busstations aangelegd ter hoogte van het voormalige busperron D aan de zuidzijde van het plein.

Drempels
In verband met vorst en slechte weersomstandigheden begin januari is een aantal werkzaamheden uitgesteld naar de afgelopen week. Het ging om de aanleg van twee verkeersdrempels op de Kruisweg en een ‘druppel’ (verhoging in het midden van de weg) op de Jansweg. Hiervoor moest de Kruisweg bij de Bolwerken tijdelijk worden afgesloten. De asfalteringswerkzaamheden zijn deze week afgerond en de Kruisweg is vanaf vrijdag 30 januari weer beschikbaar.

Werkzaamheden bij oostelijke ingang van station
Vanaf 16 februari tot en met april wordt gewerkt voor de oostelijke ingang van het station. Er wordt onder andere een riool verwijderd.

Werktijden
Over het algemeen wordt er op het Stationsplein gewerkt op doordeweekse dagen tussen 07.00 uur en 18.00 uur. Voor de sloop van het busstation heeft de aannemer de mogelijkheid langer door te werken; van maandag tot en met vrijdag van 06.00 uur tot 18.00 uur en indien nodig tot 22.00 uur.

Bereikbaarheid
Verkeer wordt door middel van omleidingsborden geïnformeerd over de omleidingsroutes. Medewerkers van Connexxion zijn tijdelijk op het plein aanwezig om reizigers te helpen bij het vinden van de juiste halteplaatsen van de bussen. Op www.haarlem.nl/wegwerkzaamheden/ staat actuele informatie over omleidingen en bereikbaarheid.

Verwijderen van fietsenrekken bij de Kruisweg
Onder het Stationsplein komt een ondergrondse fietsenstalling met plaats voor 5.000 fietsen. Ter voorbereiding op de bouw worden de fietsenrekken verwijderd in het gebied voor het station tussen het busstation en de Kruisweg. Totdat de ondergrondse fietsenstalling klaar is, kunnen fietsen worden gestald op andere plaatsen rond het station. Er zijn daarvoor op diverse plaatsen dubbellaags fietsenrekken geplaatst.

Vanaf 9 februari worden de fietsenrekken in het gebied tussen het huidige busstation en de Kruisweg verwijderd. Fietsen mogen daar niet meer worden gestald en fietsen die daar toch worden neergezet of niet zijn weggehaald, worden verwijderd.

Archeologisch onderzoek
Het Stationsplein is archeologisch een interessante plek. Vandaar dat er archeologisch onderzoek zal plaatsvinden bij de sloop van de fundering van het busstation en de graafwerkzaamheden die daar vlakbij worden uitgevoerd. Als de planning van werkzaamheden uitloopt door het onderzoek of als er interessante archeologische vondsten worden gedaan, dan wordt daarvan melding gedaan.