Sylvia Hubers nieuwe stadsdichter van Haarlem

 

Haarlem – Tot 9 februari konden de Haarlemmers hun stem uitbrengen op een van de vier genomineerden voor de functie van stadsdichter van Haarlem: het Ampzinggenootschap, Gerrie Hondius, Sylvia Hubers en Wim Koesen. Op woensdagavond 11 februari heeft wethouder Chris van Velzen in het Patronaat bekend gemaakt dat de meeste stemmen zijn uitgebracht op Sylvia Hubers. Zij kreeg 1/3 van de ruim 800 stemmen. Zij wordt benoemd tot stadsdichter voor de periode 2009- 2012.

Sinds 2004 heeft Haarlem een stadsdichter. Van 2004 tot en met 2008 vervulde George Moormann deze functie. De stadsdichter wordt door het stadsbestuur aangesteld met de opdracht om jaarlijks meerdere gedichten te schrijven naar aanleiding van gebeurtenissen in de stad. Dat kunnen jaarlijkse terugkerende zaken zijn, maar ook onverwachte hoogte- of dieptepunten.
De stadsdichter kan gezien worden als een po√ętisch bindmiddel van de stad. Burgers, bestuur en actualiteiten worden met elkaar verbonden door middel van een gedicht. Daarnaast is de stadsdichter ook een ambassadeur en visitekaartje van de stad.

De nieuwe Haarlemse stadsdichter is evenals haar voorganger een inwoner van Haarlem. Dit is een belangrijke voorwaarde die het stadsbestuur aan deze functie verbindt. Het is belangrijk dat de dichter Haarlem dagelijks beleeft en een onderdeel is van de Haarlemse samenleving.

Sylvia Hubers (1965) is een actieve dichteres die op een dag begon met het schrijven van gedichten en dat tot nu toe is blijven doen. Haar inspiratie haalt ze uit dagelijkse dingen zoals arbeid, brood, liefde, geluk, groente, fruit, bier, honger, verdriet, vriendschap en dorst. Zij heeft twee dichtbundels op haar naam staan: Terug naar de Apotheker en Men zegt liefde. Ook draagt zij regelmatig haar gedichten voor en maakt zij deel uit van het dichters- en muzikantencollectief Platonia dat op dit moment met voorstellingen door het land trekt.