Mooie Nel ramplocatie tijdens grootschalige oefening Reddingsbrigade

 

Haarlem – Wandelaars en fietsers welke zondagmiddag langs de Mooie Nel wandelde of fietste moesten wel even heel goed kijken waar ze waren beland. Het hele gebied stond vol met hulpverleners van de reddingsbrigade en er waren verschillende slachtoffers te zien met ernstige verwondingen. Een explosie bij de waterzuiveringsinstallatie in de Waardepolder was het verhaal achter de grootschalige oefening. Rond het middaguur ging de oefening van start en deed men alsof er een explosie bij de waterzuiveringsinstallatie had plaats gevonden.

Zo’n twintig slachtoffers lagen er in het gebied, met ernstige en minder ernstige verwondingen. De één was in een boom beland, en de ander lag verborgen achter een hele hoop riet.

De oefening was vooral gericht voor de jeugdleden om de geleerde theorie nu eens in praktijk uit te voeren en te stimuleren en motiveren voor verdere opleidingen. Dat de oefening meer dan geslaagd was bleek aan het einde van de dag wel. Alle jeugdleden deden hun werk vol enthousiasme wat de hulpverlening ten goede kwam. De laatste momenten waren erg spannend want er waren nog twee slachtoffers vermist in het rampgebied. Na een grootschalige zoektocht door het gebied konden ook deze mensen gered worden, en zijn na een reanimatie overgebracht naar het verzamelpunt voor de slachtoffers.