Koningin Beatrix verricht openingshandeling van gerenoveerde Provinciehuis

 

Haarlem – Hare Majesteit de Koningin heeft vrijdagmiddag de officiĆ«le openingshandeling van het geheel gerestaureerde Paviljoen Welgelegen, het provinciehuis van Noord-Holland verricht. Na twee jaar restauratie is dit monumentale gebouw in volle glorie hersteld.

De koningin arriveerde rond 14.30 voor de poort van het nieuwe provinciehuis en werd hierbij ontvangen door commissaris Borghouts van Noord Holland. Na een aantal toespraken verrichte Hare Majesteit de Koningin de openingshandeling van het gerenoveerde provinciehuis.

Bij de restauratie is de oorspronkelijke dakopbouw gereconstrueerd en weer geplaatst op de grote zijzalen van het gebouw. In het oostelijk hoekpaviljoen zijn drie historische vertrekken ingericht als eerbetoon aan de belangrijkste bewoners van het huis: bouwheer Henry Hope, Koning Lodewijk Napoleon en Prinses Wilhelmina van Pruisen, de moeder van Koning Willem I.

Het provinciaal bestuur van Noord-Holland zetelt sinds 1930 in Paviljoen Welgelegen. Het neoclassicistische pand is tussen 1785 en 1789 gebouwd als buitenverblijf in opdracht van koopman/bankier Henry Hope die er zijn kunstcollectie in onderbracht.