Expositie ‘Haarlem op de kaart’ op bijzondere wijze geopend

 

Haarlem – De tentoonstelling ‘Haarlem op Kaart’ is woensdagmiddag op bijzondere wijze door wethouder Chris van Velzen geopend. In het kader van de Open Monumentendagen en het themajaar Haarlem Monumentaal 2009 verzorgt Antiquariaat De Vries & De Vries van 10 t/m 30 september 2009 een bijzondere expositie: ‘Haarlem op de kaart’. Uit de collectie van het antiquariaat is een fraaie selectie samengesteld van prenten en kaarten waarop monumenten en stadsgezichten uit de 16e tot begin 20e eeuw te zien zijn. Tevens heeft City Marketing Haarlem een nieuwe folder ontwikkeld: ‘Haarlem op de kaart’ – wandelen langs markante monumenten.

Expositie ‘Haarlem op de kaart’
De kaarten laten op mooie wijze de ontwikkeling van Haarlem zien: van de belegering door de Spanjaarden tijdens ‘Het beleg van Haarlem’ (uit 1572) tot een kaart uit 1904 waarop de Haarlemse industrie en nijverheid wordt getoond. Gebouwen zijn op diverse manieren weergegeven: natuurgetrouw, geromantiseerd of juist bezien vanuit het historisch karakter. Eventuele veranderingen aan bekende monumenten door de tijd heen zijn goed waarneembaar. Ook zijn er gravures van bekende monumenten te zien en prenten gemaakt door Haarlemmers zoals Romeyn de Hooghe, Pieter Saenredam en Hendrik Spilman.

‘Haarlem op de kaart’: wandelen langs monumenten
Aan de hand van een oude antiquarische stadsplattegrond, waarvan het stratenplan nog helemaal is zoals het nu is, kan gewandeld worden langs de meest markante Haarlemse monumenten. Op de achterzijde van deze prachtige plattegrond staat de beschrijving van de monumenten. Op deze manier is zelf een route te bepalen. De wandeling is gratis verkrijgbaar tijdens de monumentendagen bij het informatiepunt in de Gravenzaal van het stadhuis.

Een expositie, die de schoonheid van Haarlem door de eeuwen heen laat zien, is te bezoeken van 10 tot en met 30 september bij Antiquariaat De Vries & De Vries, aan de Damstraat 19 in Haarlem.