Schalkwijk geteisterd door autobranden

 

Haarlem – De afgelopen nacht is Haarlem-oost door verschillende branden opgeschrikt. Het begon zondag aan het begin van de avond in een leegstaande school aan de Berlagelaan. Jongeren zouden daar een benzinebom naar binnen hebben gegooid. Het gevolg was dat de school korte tijd in de brand stond. De brandweer wist de brand snel te blussen in de school. Aan het einde van de avond ontstonden er binnen korte tijd verschillende andere branden.

Om even voor elf uur werd de brandweer gealarmeerd voor een containerbrand aan de Engelandlaan. Hier was een vuilcontainer onder het balkon van een flat gezet en in de brand gestoken. Nog geen half uur later staat er een auto in de brand aan de Prattenburg. Vervolgens is er om even voor middernacht een afvalcontainer tegen de zijkant van een woning gezet aan de Kempen in Molenwijk en met een brandbare vloeistof overgoten en aangestoken. De woning liep hierbij aanzienlijke schade op, en is voorlopig onbewoonbaar geworden door de brand.

Vlak na deze brand kon de brandweer doorrijden naar de Martin Luther Kingstraat waar ook een auto in de brand stond, en op een kleine afstand van de auto een bankstel. Ook hier wist de brandweer beide branden te blussen.

Na deze branden ontstond er rond kwart over twaalf opnieuw brand, ditmaal in de Bernstraat. Een bedrijfsauto ditmaal het slachtoffer geworden van brandstichting. Nog voordat de brandweer weer weg was bij deze brand, werd er gewaarschuwd dat in dezelfde straat, om de hoek nog een bestelbusje in de brand stond. Ook hier wist de brandweer de brand te blussen. Deze auto liep aanzienlijke schade op.

In de Milaanstraat sloegen de brandstichters ook toe, maar hier wist de politie de autobrand snel te blussen. De brandweer heeft de auto vervolgens nog nageblust om er zeker van te zijn dat het vuur uit was.

Tijdens de branden stond er door heel Haarlem-Oost veel politie op de straat om de mogelijke brandstichters op te pakken, en snel toe grijpen mocht het toch nog mis gaan. Tot op heden heeft de politie nog geen verdachten kunnen oppakken.

De politie heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld naar al deze branden, en roept getuigen welke mogelijk iets gezien hebben van de branden contact op te nemen met de politie via het telefoonnummer 0900-8844.