Melkbrug uit Spaarne gehesen voor restauratie in Sliedrecht

 

Haarlem – De Melkbrug is dinsdagochtend met twee grote kranen op een boot gehesen om naar Sliedrecht vervoerd te worden waar de brug gerestaureerd zal worden. Het geheel trok dinsdagochtend veel bekijks. De bedoeling was dat er om twaalf uur met de hijswerkzaamheden begonnen zou worden, maar gezien men voorliep op schema gebeurde dit al ruim een uur eerder.

De Melkbrug is een monumentale draaibrug uit 1886 en ligt in het verlengde van de Korte Veerstraat. De brug verbindt de oost-west as van de binnenstad met de Burgwal voor fietsers en voetgangers. De brug verkeert in zeer slechte staat en is de afgelopen jaren diverse malen buiten gebruik geweest.

De firma Hofman Sliedrecht BV restaureert de monumentale Melkbrug in opdracht van de gemeente Haarlem. De werkzaamheden lopen gelijk op met de renovatie van de grote sluis in Spaarndam om de overlast voor het scheepvaartverkeer zo veel mogelijk te beperken. Het uithijsen van het draaibare deel aanstaande dinsdag en daarmee ook de verkeersafsluiting kan uitlopen tot in de avonduren. Bij zeer harde wind zal het uithijsen uitgesteld moeten worden. Na het uithijsen uit het Spaarne wordt de brug met een ponton over het water naar Sliedrecht vervoerd. Hier wordt dit deel van de brug gerestaureerd. De restauratie van de middenpijler, landhoofden en remmingswerken begint vanaf januari ter plaatse.

Wethouder Maarten Divendal: “De keuze voor restauratie in plaats van een replica te laten maken past binnen het monumentenbeleid van de gemeente Haarlem en sluit goed aan bij het jaar 2009 als het ‘jaar van het monument’ in Haarlem.

Een periode zonder Melkbrug zal voor de stad een gemis zijn. Op de eerste plaats voor alle gebruikers. De Gravestenenbrug of de Lange Brug lijken dichtbij, maar als je elke dag moet omfietsen of omlopen, dan is het een flinke afstand. De kosten voor een noodbrug of andere voorziening ter plekke bleken echter te hoog.

Eén geruststelling: het gemis is van tijdelijke aard. En dan moet de brug weer vele tientallen jaren letterlijk mee kunnen draaien.”. Als alles naar verwachting verloopt kan er vanaf eind april 2010 weer gebruik worden gemaakt van de brug.