MonumentenNacht in het centrum van Haarlem

 

Haarlem – ’s Avonds zien historische gebouwen er vaak heel anders uit dan overdag; mysterieuzer, groter en uitnodigender. Een aantal bijzondere monumenten opende op zaterdagavond 31 oktober hun deuren. Op deze manier kon men ook eens bij kaarslicht kennis maken met het Haarlems cultureel erfgoed. Als men begon in de Commandeurszaal van het Noord-Hollands Archief, konden de bezoekers meteen een vorkje oud-Hollandse stamppot meeprikken.

Dwaallichtjestocht
Kinderen die niet bang zijn in het donker mochten op pad met de stadsgids. Dwalend door donkere steegjes en smalle straatjes kwam je in de mooiste huizen en op de gekste plekken. Daar ontmoette je historische figuren die over de geschiedenis van het gebouw vertelden. Wie zaten er in het verleden in de kerkers van het Stadhuis? Tijdens het meelopen met de dwaallichtjestocht kwam je veel te weten over de geschiedenis van Haarlem.

Concertwandeling
The Harlem Music Society speelde op vier monumentale locaties de vier jaargetijden van Vivaldi. Een stadsgids leidde de bezoekers door nachtelijk Haarlem van het ene naar het ander concert. Op elke locatie speelde het orkest een ander jaargetijde. Na het laatste concert toastten de bezoekers in het Noord-Hollands Archief op de MonumentenNacht met een glas wijn.

Het eerste concert was in de Gravenzaal van het Stadhuis en begon om 21.30 uur. Het laatste concert eindigde om 23.45 uur in het Noord-Hollands Archief.