Foto’s: Haarlem in de avond met dik pak sneeuw

 

Door de stevige sneeuwval en de vrieskou zijn de wegen in de regio Kennemerland spekglad. Het gaat vooral om het deel Haarlem en omstreken van de Veiligheidsregio. De Veiligheidsregio Kennemerland waarschuwt niet de weg op te gaan.

Sinds de avondspits ondervindt al het verkeer in de regio Kennemerland zeer grote overlast van het winterweer. De wegen zijn op de meeste plaatsen spekglad. Er wordt nog meer sneeuwval, mist en ijs op de wegen verwacht, echter zijn de hoeveelheid, de locaties en de omvang daarvan niet zeker. Het beeld is dat de gladheid op de wegen tot en met de ochtendspits zal voortduren. De samenwerkende hulpdiensten in de Veiligheidsregio Kennemerland roepen daarom op vanavond en vannacht niet de weg op te gaan. En morgenochtend eerst de weers- en verkeersinformatie te raadplegen alvorens van huis te gaan.

De verkeerchaos van de avondspits lijkt zich enigszins te verbeteren: de meeste file’s nemen in omvang af, met vertragingen en beperkingen rijdt het treinverkeer weer en er is weer enig vliegverkeer mogelijk op Schiphol. Verwacht wordt dat de meeste mensen die nog onderweg zijn uiteindelijk in de loop van de avond op de plaats van bestemming komen.

Er zijn in het begin van de avond sneeuwschuivers ingezet om de belangrijkste wegen sneeuwvrij te krijgen. De hulpdiensten, zoals ambulance en brandweer, rijden wel in de regio, maar ondervinden zelf ook veel last van de weer- en verkeersomstandigheden. Indien ze niet actief zijn, worden ze geplaatst op strategische locaties om de aanrijtijden zo kort mogelijk te houden. Ook is de gehele brandweer van de regio opgeroepen naar de kazernes.

Waarschuwing
Ga niet de weg op! Indien het voor u toch absoluut noodzakelijk is de weg op te gaan, houdt dan rekening met extreme omstandigheden, gladheid en filevorming op alle wegen in de regio. Deze waarschuwing geldt zeker tot en met de ochtendspits van donderdag 7 januari 2010.