PvdA voert tijdens Valentijnsnacht actie voor veilig uitgaan

 

Haarlem – Uitgaan in Haarlem moet leuk en veilig zijn. De PvdA voerde daarom in de nacht van 13 op 14 februari (Valentijnsnacht) actie voor veilig uitgaan. Dit deed de partij door in de binnenstad chocolaatjes uit te delen met leuzen als ‘Uitgaan in Haarlem, puur genieten’ ‘Haarlem zegt byebye nachtlawaai’ en ‘Uitgaan is leuk, hou dat zo’. Ook deelde de PvdA rode rozen en valentijnskaarten uit.

Met deze actie wil de PvdA aandacht vragen voor haar plan voor veilig uitgaan.

Het plan van de PvdA bestaat uit drie onderdelen:

1. Vrije sluitingstijden
De PvdA wil de sluitingstijden van de horeca vrij geven. Als kroegen zelf mogen beslissen hoe laat ze sluiten, zullen de sluitingstijden meer variëren. Daardoor komt niet meer iedereen om 04:00 uur tegelijk op straat te staan. Dat vermindert de kans op overlast en onveiligheid, zo blijkt in andere gemeenten.

2. Betere handhaving, ook langs ‘slooproutes’
De PvdA wil meer handhaving tijdens uitgaansavonden. Het afgelopen jaar is in de gemeenteraad al extra geld beschikbaar gesteld voor handhaving in de binnenstad. De PvdA wil dat daarnaast ook meer politie en handhaving aanwezig is langs de zogenaamde ‘slooproutes’, de routes van en naar de binnenstad waar dronken jongeren zorgen voor veel overlast en vandalisme.

3. Meer uitgaansmogelijkheden voor jonger dan 18
De uitgaansmogelijkheden voor jongeren onder de 18 jaar moeten worden vergroot. Doordat deze jongeren bijna nergens naar binnen mogen, hangen zij vaak op straat, op zoek naar een plek waar ze toch naar binnen komen. De PvdA wil meer mogelijkheden voor jonge jongeren, zoals friscafés. De gemeente zou dit moeten stimuleren en faciliteren.