File op treinspoor tijdens avondspits na kapotte trein in Haarlem

 

Haarlem – Vele treinreizigers op het traject Leiden – Haarlem hebben dinsdag aan het einde van de middag te maken gehad met een fikse vertraging. Een trein komende vanaf Heemstede kwam raakte defect en kwam stil te staan op de spoorwegovergang bij de Pijlslaan in Haarlem. Direct werd het hele treinverkeer op dit traject stilgelegd.

De treinreizigers tussen Haarlem en Leiden konden hierdoor niet naar huis met de trein en liepen flinke vertraging op. Ook bij de gesloten spoorwegovergang stonden aan beide kanten lange rijen met auto’s te wachten waarbij de meeste automobilisten na zo’n 10 minuten toch wel doorhadden dat de spoorbomen gesloten bleven en weer omkeerde.

Ook bij de spoorwegovergang aan de Westergracht stonden er tientallen auto’s voor de gesloten spoorbomen te wachten. Omdat de trein al dicht in de buurt van de spoorwegovergang was, waren de spoorbomen al gesloten. De meeste fietsers hadden geen zin om om te fietsen en gingen tussen de gesloten spoorbomen door naar de overkant. Een enkele automobilist had hetzelfde ideen en ging met de auto tussen de gesloten spoorbomen door.

Medewerkers van NS zijn opzoek gegaan naar het defect in de trein terwijl de passagiers in de trein rustig moesten blijven zitten. Enkele treinen achter de kapotte trein kwamen hierdoor ook stil te staan. Op een gegeven moment is een andere trein vanaf Heemstede via een ander spoor langs de kapotte trein gereden.

Na zo’n twee uur kwam de trein weer in beweging en is een stukje doorgereden zodat de spoorwegovergang aan de Pijlslaan weer vrij was. Een andere trein kon hierdoor op een ander spoor komen en ook langs de kapotte trein rijden om zijn rit te vervolgen.

Rond half zeven kon ook de defecte trein, na een laatste controle in en om de trein, doorrijden naar het station van Haarlem. Hierna kwam het treinverkeer langzamerhand weer op gang.