Politie deelt 188 bekeuringen uit bij brom- en snorfietscontrole

 

Haarlem – De politie hield donderdagmiddag in het kader van het project Herriestoppers bromfietscontroles op de Spanjaardslaan, Frans Halsplein en op de Botermarkt. 323 Brom- en snorfietsen werden gecontroleerd. Er werden in totaal 188 bekeuringen uitgedeeld. Hiervan waren er 62 voor een te hoge constructiesnelheid en 55 voor het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs.

De hoogste constructiesnelheid was maar liefst 98 km per uur. De overige boetes werden uitgedeeld onder andere voor rijden door een voetgangersgebied (10) rijden zonder rijbewijs (10) en het niet kunnen tonen van een rijbewijs (23).

Er zullen gedurende het jaar een aantal grote controles op een vaste plaats worden uitgevoerd. Daarnaast worden rijdende controles uitgevoerd, met name door motorrijders. Hierbij wordt gecontroleerd op vermogen, snelheid, verkeersgedrag, geluidshinder, rijden onder invloed, verlichting en technische aspecten van de brom- en snorfiets.
Doelgroepen zijn bestuurders van brom- en snorfietsen in het algemeen en scholieren en maaltijdbezorgers in het bijzonder. De laatste twee groepen krijgen extra aandacht omdat de ervaring van politiemensen leert dat deze bestuurders vaker dan anderen de regels overtreden en overlast veroorzaken.

De doelstellingen van de politie zijn:
1. grotere veiligheid voor bewoners, winkelend publiek, andere weggebruikers én de bromfietsers.
2. grotere pakkans van bromfietsers die zich niet aan de regels houden.
3. groter bewustzijn bij bestuurders m.b.t. de gevaren en risico’s van hun gedrag en de veroorzaakte overlast.