Burgemeester Bernt Schneiders geeft aftrap 30ste editie Haarlem Jazzstad

 

Haarlem – Woensdagavond heeft burgemeester Bernt Schneiders de 30e editie van Haarlem Jazzstad officieel geopend. Tot en met 22 augustus wordt er een internationaal programma aangeboden met veel gratis optredens in de binnenstad van Haarlem. Muzikale hoogtepunten zijn o.a. James Carter en De Nazaten, het Benjamin Herman Kwartet, Anthony Joseph en The Spasm Band, Relax en Giovanca.

Tijdens het festival zijn er optredens op de Grote Markt en vrijdag en zaterdag ook op het Klokhuisplein, de Oude Groenmarkt en het Proveniersplein.

Jazz is een breed begrip en dat komt tot uiting in de programmering van Haarlem Jazzstad. Er is voor elk wat wils. De zondag wordt traditioneel afgesloten met een gospeldienst in de Grote of St. Bavokerk en een Jamsessie onder leiding van Peter Beets. Maar ook de donderdag springt in het oog met de special night van en door Michiel Borstlap. Vrijdagmiddag is het podium voor de Muziekschool Kennemerland. Die gaat muzikaal aan de bak met de New Harlem Deluxe feat en Sven Duijf Gabanza. Zaterdagmiddag treedt The World Connection op met artiesten uit Colombia, Saudie-Arabië, Polen, de VS en India.

Ook de andere podia hebben een sterke programmering. De optredens van het Benjamin Herman Kwartet en Giovanca vinden plaats op het podium op het Proveniersplein. Lokale topartiesten als Charlotte Coppola en The Halifax Groove Syndicate staan op het podium van de Oude Groenmarkt. De coverbands Jamento en Buckwheat spelen op het Klokhuisplein.

Op basis van het rapport ‘Een zekere toekomst voor Haarlem Jazzstad’ worden diverse vernieuwingen doorgevoerd. Zo komt er geen tent bij het hoofdpodium op de Grote Markt. Daardoor is het mogelijk een groot beeldscherm naast het podium te plaatsen waarop beelden te zien zijn van de optredens en ook van eerdere edities van Haarlem Jazzstad. Op die manier kan het publiek het evenement nóg beter volgen. De horeca-activiteiten worden volledig uitgebaat door Haarlemse horecaondernemers die financieel bijdragen aan Haarlem Jazzstad.

Naast de financiële inbreng van de sponsors en horecaondernemers is er ook ondersteuning door een aantal subsidiënten. Daartoe behoren de gemeente Haarlem, de Stichting Zabawas en het Ondernemersfonds Binnenstad Haarlem.