Gerestaureerde monumentale Melkbrug gearriveerd in Haarlem

 

Haarlem – De monumentale Melkbrug is woensdagochtend per boot teruggekomen naar Haarlem. Via het Spaarne werd de boot naar zijn uiteindelijke bestemming gebracht. Al vroeg in de ochtend was men bezig om de hijskranen gereed te maken om de brug op zijn plek te hijsen.

Bij aanvang van het restauratieproces bleek de staat van de historische draaibrug uit 1886 een stuk slechter dan gedacht. In overleg met de firma Hofman Sliedrecht BV, die het restauratieproces uitvoerde, en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is daarop besloten om het binnenste gedeelte van de Melkbrug door nieuw materiaal te vervangen. De buitenste twee liggers zijn gerestaureerd en op authentieke wijze verbonden aan het nieuwe binnengedeelte. Ook de overige brugelementen zoals landhoofden, armleuningen, lantaarnpalen e.d. zijn gerestaureerd.

“Met de oost/west verbinding tussen Burgwal en de binnenstad draagt de Melkbrug bij aan een goede bereikbaarheid van Haarlem voor fietsers en voetgangers. De laatste jaren vertoonde de brug vaak kuren en restauratie was hard nodig. Hoewel de brug langer uit roulatie is geweest dan gehoopt, zijn we blij dat de rijksmonumentale status van deze historische Haarlemse brug is behouden en dat de brug voldoet aan de eisen voor betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid.” Aldus wethouder Rob van Doorn.