Koptische paus Shenouda III uit Egypte bezoekt Haarlemse kerk

 

Haarlem – De koptische paus Shenouda III heeft zaterdagmiddag een bezoek gebracht aan Haarlem. Rond kwart over twee arriveerde de paus onder begeleiding van diverse politiemotoren in Haarlem en heeft een bezoek gebracht aan de Sint-Bavokathedraal.

De koptische paus Shenouda III bezoekt van vrijdag 15 tot en met zondag 17 oktober Nederland. De 87-jarige paus staat een druk programma te wachten: hij moet verschillende koptische kerken in Nederland wijden en zal een kerkvergadering leiden.

Shenouda III bezoekt ons land terwijl de Koptische Kerk in Nederland haar 25-jarige jubileum viert.

Hoogtepunt van het bezoek is de internationale kerkvergadering in de Sint-Bavokathedraal in Haarlem op zaterdagmiddag. De rooms-katholieke bisschop Punt van Haarlem-Amsterdam stelde zijn kathedraal ter beschikking vanwege het grote aantal verwachtte bezoekers: ruim 3000, uit binnen- en buitenland. De speciale kerkvergadering wordt live uitgezonden op Spirit24.

Het hoofd van de koptische kerk wijdt zaterdagochtend het altaar van de koptische Sint-Marcuskerk in Den Haag en hij bezoekt de Egyptische ambassadeur in die stad. Na de kerkvergadering in Haarlem opent hij in Amsterdam het Koptisch Cultureel Centrum. Op zondag 17 oktober bezoekt de paus de kerk van Mari Guirguis en Sint Demiana in Utrecht. Tot slot zal hij in Eindhoven in de kerk van de Aartsengel Michaël en Sint Antonius Abt wijdingsgebeden houden, voordat hij naar Egypte terugkeert.

Het is de derde keer dat Shenouda III Nederland bezoekt. Zijn eerste bezoek bracht hij in 1992, gevolgd door een tweede in 1994. Shenouda III is patriarch van Alexandrië en daarmee het hoofd van de Koptische Kerk die wereldwijd enkele miljoenen leden telt. De koptische gemeenschap in Nederland telt ongeveer 6000 leden, verspreid over zeven parochies. Deze parochies staan rechtstreeks onder het gezag van de paus uit Egypte.