Regionale brandweerwedstrijden in Heemstede, 40ste keer [video!]

 

Heemstede – Op zaterdag 2 oktober werd de jaarlijkse (regionale) brandweerwedstrijd georganiseerd door post Heemstede, onderdeel van Brandweer Kennemerland. Dit jaar voor de 40ste keer! Een jubileumwedstrijd waaraan ook burgemeesters, uit gemeenten van de regio Kennemerland, meededen.

Dit jaar waren er tien deelnemende ploegen vanuit de brandweerposten; Bennebroek, Beverwijk met twee ploegen, Haarlem-West, Heemskerk, Spaardam, Rijsenhout, Nieuw Vennep, Velsen, en Heemstede. De deelnemende ploegen werden volgens tijdschema gealarmeerd om een brandincident te bestrijden en hulp te verlenen. De eerste ploeg startte om 09.00 uur.

Aan het einde van de wedstrijddag om 16.00 uur werd de ploeg van enthousiaste burgemeesters uit onze regio, ingezet op een alternatief wedstrijdobject bij de kazerne van de post Heemstede. De burgemeesters werden in een brandweerpak gehezen en moesten een brandende auto blussen.

Aansluitend, in de kazerne, besprak de voorzitter van de jury het verloop van de wedstrijden, aan de hand van geconstateerde zaken. De burgemeester van Heemstede maakte de winnaars bekend en reikte de gewonnen bekers uit.

Bij de jaarlijkse brandweerwedstrijd wordt een calamiteit in scène gezet. Diverse simulatiemiddelen worden gebruikt zoals, rooksimulatie, lichteffecten, vlammenborden, oefenpoppen, andere hulpmiddelen en soms Lotusslachtoffers (landelijke opleiding tot uitbeelding van slachtoffers). Met de wedstrijd wordt de medewerkers de gelegenheid geboden om in een ontspannen sfeer kennis te delen en elkaar te ontmoeten.