Persconferentie / berging uitgebrande auto’s na brand in parkeergarage Appelaar Haarlem

 

Haarlem – De dag na de grote brand in parkeergarage De Appelaar in de Damstraat in het centrum van Haarlem hebben burgemeester Bernt Schneiders, Mw. A. Feyen van de politie Kennemerland en Jur van Lieshout (brandweer commandant) een persconferentie gegeven. Hierin werd duidelijk dat de brand is ontstaan tijdens het starten van een auto.

De bestuurster van de auto wilde dinsdagavond 26 oktober rond kwart voor acht haar auto starten, daarbij ontstond kortsluiting en vloog de auto in de brand. Binnen korte tijd greep het vuur snel om zich heen en konden de aanwezige mensen niets meer doen. De brandweer heeft de bestrijding van het vuur overgenomen, echter kon niet meer worden voorkomen dat er meerdere auto’s in de brand vlogen.

Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat er op het moment van de brand 275 auto’s geparkeerd stonden. Voor zover bekend zijn geen slachtoffers. Het gehele gebied rondom de parkeergarage is dinsdag afgezet. Uit voorzorg zijn er 2 hotels, twee theaters, een aantal woningen en een aantal restaurants ontruimd. In totaal gaat het om meer dan 80 mensen.

Brandmeester
Op woensdag ochtend 27 oktober is om 02.28 uur is er brand meester gegeven. Er werd op dat moment nog wel nageblust.

Woensdag 3 november is er door alarmcentrale SOS International gestart met het bergen van de zwaarder beschadigde auto’s uit parkeergarage ‘de Appelaar’, die geparkeerd staan op dek -2. Woensdagmiddag zijn de eerste auto’s met zware roetschade naar buiten gekomen. Enkele dagen later volgden de de compleet vernielde auto’s. Deze auto’s zijn naar buiten gehaald en vervolgens met een bergingsauto afgevoerd.

Zie ook: http://www.rowinvandiest.nl/2010/10/flinke-brand-in-ondergrondse-parkeergarage-in-centrum-van-haarlem/