Philharmonie ontvangt Lieven de Key-penning

 

Haarlem – De Philharmonie kreeg dinsdagavond in de Gravenzaal van het Stadhuis uit handen van Ewout Cassee de Lieven de Key-penning uitgereikt. De Lieven de Key-penning is een cultuurprijs die het college van B en W vorig jaar in het leven heeft geroepen.

De onderscheiding is bedoeld voor personen, bedrijven of instellingen die zich verdienstelijk maken op het gebied van erfgoed en cultuur in de stad. Een jury draagt jaarlijks een kandidaat voor aan het college. In 2009 vormde erfgoed het thema, in 2010 architectuur en in 2011 stedenbouw. Elke drie jaar herhaalt deze cyclus zich.

De jury hanteert onder meer drie algemene criteria waarop zij kandidaten voor de Lieven de Key-penning selecteert:

* inzet op creatieve wijze voor het thema erfgoed, architectuur of stedenbouw
* etaleren van een herkenbare visie die gedragen wordt in de stad
* genereren van (inter)nationale aandacht en zodoende bijdrage leveren aan de promotie van Haarlem en versterking van de lokale economie

De prijs is vernoemd naar Lieven de Key (1527-1600), de eerste Stadsbouwmeester van Haarlem. Hij bouwde in Haarlem o.a. de Vleeshal en een vleugel van het Stadhuis. De onderscheiding is in het leven geroepen door de onlangs overleden oud-wethouder cultuur Chris van Velzen.