Verzetsheldin Hannie Schaft herdacht in Kenaupark

 

Haarlem – In Haarlem is zondagmiddag de moord op de verzetsheldin Hannie Schaft herdacht. PvdA-fractieleider Job Cohen hield voor tweehonderd mensen een toespraak in de Groenmarktkerk aan de Groenmarkt. De moord op het ‘meisje met het rode haar’ wordt traditioneel op de laatste zondag van november herdacht.

Hannie Schaft is de bekendste Nederlandse vrouwelijke verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werd in november 1944 opgepakt en op 17 april 1945, vlak voor de bevrijding, door de Duitsers geëxecuteerd. Op 27 november van dat jaar werd ze herbegraven op de Erebegraafplaats in Overveen, nu precies 65 jaar geleden.

Na de plechtigheid in de kerk was er een stille tocht ter herdenking van het verzet van vrouwen en tegen racisme, fascisme en discriminatie. De tocht voerde naar het monument ter nagedachtenis aan Hannie Schaft in het Kenaupark. Het monument Vrouw in het verzet is gemaakt door kunstenares Truus Menger-Oversteegen, een vriendin van Hannie.