Amnestygroep houdt fakkeloptocht door centrum van Haarlem

 

Haarlem – Op vrijdag 10 december bestond de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 62 jaar. Om deze bijzondere dag te vieren, werd de jaarlijkse fakkeltocht door het oude centrum van Haarlem georganiseerd. Daarnaast heeft de Amnestygroep onder het motto ´steek een kaars aan in december´ kaarsen aan de horecagelegenheden aan de fakkeltochtroute verkocht. Deze bedrijven zijn herkenbaar aan de gele poster op hun winkeldeur of –ruit.

Om kwart voor vijf verzamelden de deelnemers zich bij het Lennaert Nijgh-monument op de Oude Groenmarkt. Kort voor de start volgde een beknopte toelichting op de fakkeltocht. Om vijf uur zette het gezelschap zich met de fakkels in beweging voor een wandeltocht door het oude stadscentrum van Haarlem. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Martin Mees die met zijn trommel voorop liep. De tocht duurde van 17.00 uur tot 17.30 uur en eindigde bij de Lutherse kerk aan de Witte Herenstraat.

Monologen over mensenrechtensituaties
In de Lutherse kerk is er een korte bijeenkomst. Het welkomstwoord was daarbij in handen van een vertegenwoordiger van Amnesty International Haarlem. Daarna kwam burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem aan het woord. Hierna vertelde mevrouw Garance Reus-Deelder, Senior Director Communications & Campaigns van Amnesty Nederland, over het thema ‘Brand een kaars in december’. Vervolgens trad verhalenvertelster Hanneke Berg uit Oijen op met twee monologen over mensenrechten situaties. Zij werd hierbij begeleid door haar zoon pianist Edwin Berg. Tevens was er gelegenheid om bij de Amnestystand een petitielijst te tekenen en Amnestyproducten te kopen. Om 18.15 uur was de bijeenkomst afgelopen.