Eerste deel Europa’s grootste ondergrondse fietsenstalling in gebruik genomen

 

Haarlem – Wethouder Rob van Doorn en ProRail-regiodirecteur Cees de Vries hebben maandagmiddag de handeling verricht waarmee het eerste deel van Europa’s grootste ondergrondse fietsenstalling in gebruik is genomen. In de fietsenstalling kunnen nu 4000 fietsen gestald worden, waar er de komende maanden nog 1000 bijkomen.

Ook het nieuwe busstation is in gebruik genomen. Sinds de ingang van de winterdienstregeling van Connexxion op zondag 12 december, kunnen busreizigers weer in- en uitstappen voor Station Haarlem. De taxihaltes zijn vanaf komend weekeinde tegenover de oostelijke ingang van het station (bij de Jansweg).

Fietssouterrain dagelijks open
Reizigers kunnen voortaan dagelijks gratis hun fiets stallen in het souterrain. Het souterrain is open van een half uur voor vertrek van de eerste trein tot een half uur na vertrek van de laatste trein.’s Nachts is het souterrain afgesloten. De stalling is met de fiets te bereiken vanaf de Kruisweg. Op het Stationsplein is voor voetgangers nog een in/uitgang naar bussen en treinen. In de stalling is een toezichthouder aanwezig.

Straks 8000 plaatsen
Het fietssouterrain krijgt uiteindelijk ruim 5.000 fietsparkeerplekken. De komende maanden werkt ProRail nog aan de ondergrondse doorgang tussen de stalling en het station en aan de afwerking van de stalling. Daarna volgt de volledige opening. Dan zal tevens het gerenoveerde fietscarré, de betaalde stalling onder het station, in gebruik genomen worden. In een later stadium bouwt ProRail ook een fietsgevel aan het Kennemerplein. Daarmee komt de totale stalcapaciteit op bijna 8.000. De gemeente neemt nu al circa 4.000 beschikbare plaatsen in het fietssouterrain in gebruik, zodat het voor reizigers weer aantrekkelijker is om met de fiets naar het station te komen.

Ruimte voor de Fiets
De uitbreiding en vernieuwing van de fietsenstallingen bij station Haarlem is onderdeel van ProRails landelijke programma ‘Ruimte voor de Fiets’. Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en aangenamer te maken, verbetert ProRail fietsenstallingen en lost het fietsparkeerproblemen op bij stations, door vervanging en uitbreiding van bestaande stallingen en door nieuwbouw. Inmiddels zijn in dit kader meer dan 100.000 onbewaakte plaatsen, 25.000 bewaakte plaatsen en 10.000 fietskluizen op stations gerealiseerd. Er zijn ruim 300 stallingen in Nederland omgebouwd. ‘Ruimte voor de fiets’ loopt tot 2012. Bijna 40% van de treinreizigers komt op de fiets naar het station.

Werk Stationsplein gaat door
De verbouwing van het Stationsplein gaat door. Allereerst aan zaken die vanwege de vroeg ingevallen vorst nu niet zijn uitgevoerd, zoals het voetgangersgebied rondom het busstation en het aanleggen van rood asfalt op het fietspad aan de Jansweg. In 2011 werkt de gemeente aan de Lange Herenstraat (feb. – april), het voetgangersdeel op het Stationsplein en de Kruisweg (juli en augustus). Het werk op de Kruisweg wordt gefaseerd uitgevoerd, zodat het station over de Kruisweg bereikbaar blijft voor fietsers en voetgangers.