Nederlands eerste brouwerij in een kerk groots geopend

 

Haarlem – Na jaren van voorbereiding is het nieuwe onderkomen van bierbrouwerij Jopen, de Jabcobskerk in Haarlem, op 8 december officieel in gebruik genomen. In de kerk is niet alleen de brouwerij gevestigd, er is ook een brouwerijcafé en -restaurant, met direct zicht op het brouwproces.

De kerk is totaal gerenoveerd en heeft een uitzonderlijk interieur van de hand van de Haarlemse ontwerper Michel Ruijgrok.

Opening Jopen
Circa 1200 genodigden waren, verdeeld over 3 dagen, in de volledig gerenoveerde kerk aanwezig om de openingshandeling mee te maken. Op de sfeervolle muziek van twee operazangeressen schoven de zwarte doeken rondom de koperen brouwketels opzij, waardoor de brouwinstallatie in volle glorie zichtbaar was. Directeur Michel Ordeman kondigde trots aan dat er dit jaar nog gebrouwen gaat worden. Het eerste in de Vestekerk gebrouwen Jopenbier wordt Witte Rook een RauchWeizen, en zal in januari gedronken kunnen worden.

Jopen
Eeuwenlang was Haarlem één van de grootste bierbrouwerssteden van Nederland. Brouwerijen als Het Scheepje, De Oliphant, en De Drie Lelien draaiden op volle toeren en de jopen (grote vaten waarin het bier werd vervoerd) lagen in grote stapels op de kade van het Spaarne te wachten op hun nieuwe eigenaar. In 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij.
Ter gelegenheid van het 750 jarig bestaan van Haarlem in 1995 ging het Haarlems Biergenootschap de archieven in op zoek naar authentieke recepten voor een speciaal Haarlems jubileum bier. Het resultaat: Jopen Hoppenbier; volgens een origineel recept uit 1501. Tot nu toe werd Jopenbier in licentie in België gebrouwen, verkoop en organisatie vond plaats vanuit het Jopenkantoor in de Haarlemse Waarderpolder. Vanaf nu wordt al het bier van Jopen in de kerk in Haarlem gebrouwen, waarna het wordt afgetankt in tankwagens. Afvullen, distributie en verkoop vindt plaats vanuit het kantoor in de Waarderpolder. Wat begon als een jubileumstunt, is onder leiding van directeur Michel Ordeman en commercieel directeur Lydian Zoetman uitgegroeid tot een snel groeiende onafhankelijke bierbrouwerij. Het brede assortiment hoogwaardige authentieke speciaalbieren is door heel Nederland te vinden in horeca, slijterijen en supermarkten.

Interieur
Voor ontwerp en realisatie van het interieur werd het Amsterdamse bureau E.S.T.I.D.A ingeschakeld. Art Director Michel Ruijgrok voel zich extra betrokken bij dit project, niet alleen vanwege zijn Haarlemse roots, maar ook omdat de eerste gesprekken al zo’n zeven jaar geleden hebben plaatsgevonden, en omdat het een prachtige uitdaging was om in een oude kerk moderne horeca te realiseren. Het interieurconcept is in de loop der jaren, parallel met de totale plannen van Jopen, gegroeid en ontwikkeld. De doelstelling voor het interieur was om het brouwproces zichtbaar te maken voor de bezoekers van de horeca, gebruik te maken van de charme van de oude kerk en de nog aanwezige historische elementen, en tevens een modern eigentijds café restaurant te creëren, met een uitstraling die pas bij de solide kwaliteit van de speciaalbieren waar Jopen bekend om is.

De kerk had door zijn vorm en hoogte, de glas-in-lood-ramen en het gewelfde houtbetimmerde plafond al een bijzondere sfeer. Dit leverde gelijkertijd uitdagingen op, ten aanzien van akoestiek, klimaatbeheersing en het scheppen van de juiste sfeer.

“Sinds 11 november is in het restaurant proefgedraaid, en de eerste reacties zijn laaiend enthousiast. We hebben de basis gelegd voor verdere groei van Jopen, niet alleen als bierbrouwerij, maar met een totaalproduct waar eten en drinken samenkomt”, aldus een tevreden Ordeman. Door mensen belevenisgastronomie te bieden in een werkende brouwerij, hopen we nog meer Jopenfans te creëren.