Deel Haarlemse horeca en hotel zonder stroom door brand

 

Haarlem – Door een brand in een transformatorhuisje heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een deel van de Haarlemse horeca zonder stroom gezeten. Daarnaast kwam een hotel zonder stroom te zitten en kwam er in een gebouw aan het Spaarne een lift vast te zitten.

De stroomstoring is ontstaan door een brand in een transformatorhuisje, wat gevestigd is onder het brugwachtershuisje van de Melkbrug. In dit huisje wordt een deel van het Spaarne, de Korte Veerstraat en de Lange Veerstraat van stroom voorziet. Door de rookontwikkeling welke ontstond door de brand zagen omstanders zwarte rook uit het brugwachtershuisje komen en alarmeerde hierop de hulpdiensten.

Politie en brandweer kwamen naar de Melkbrug en constateerden inderdaad dat er iets niet helemaal in orde was. De brandweer heeft een raam van het brugwachtershuisje ingeslagen om binnen te kunnen komen. Hieruit werd duidelijk dat de brand niet in het brugwachtershuisje zelf woedde maar eronder in het transformatorhuisje.

Omdat er nog stroom aanwezig was werd netbeheerder Liander erbij gehaald om de stroom volledig uit te schakelen. Na ongeveer een uur was de stroom in z’n geheel uitgeschakeld en konden de brandweerlieden de brand blussen. Met een CO2-blusser zijn twee brandweermannen het transformatorhuisje ingegaan en hebben de brand geblust.

Nadat de brand geblust was kon Liander aan de slag gaan met het herstellen van de netspanning, wat mogelijk nog tot zaterdagochtend kan duren. De horeca in het getroffen gebied heeft een slechte avond gehad, door de stroomstoring kon er geen bier meer worden getapt en viel ook de koeling uit. Enkele bewoners in het getroffen gebied gebruikten kaarsjes om nog enigszins wat licht te krijgen in hun woning.