Grote brand in Westelijk Havengebied bij Diergaarde Chemical Storage aan de Latexweg

 

Amsterdam – Rond het middaguur vandaag is een grote brand ontstaan bij het bedrijf Diergaarde Chemical Storage aan de Latexweg 10 in het westelijk havengebied in Amsterdam. Op het terrein staan meerdere loodsen. De loods waarin rubber en latex ligt opgeslagen staat momenteel nog in brand. De brandweer is volop bezig om de brand te blussen.

Vooralsnog lijkt de brand redelijk beheersbaar. De loods met cacao is kort aangebrand geweest, maar nu gedoofd. De loods waarin chemische stoffen worden opgeslagen, lijken vooralsnog gespaard te blijven. De directe omgeving van de brand is afgezet. Daarbuiten is geen acuut gevaar. Er zijn geen slachtoffers.

Er is een grote rookwolk ontstaan. Omdat de wind in oost/zuidoostelijke richting waait, begeeft de wolk zich in de richting van de gemeenten Velsen, Heemskerk, Beverwijk, Westzaan, Assendelft, Krommenie en Uitgeest. De rook gaat nu nog op grote hoogte over de gemeenten. Als de rook gaat dalen, kunnen er deeltjes op de grond komen. De rook kan irriterend werken op ogen en luchtwegen. Wij raden u aan de deeltjes niet aan te raken.

Aangezien rook altijd schadelijk is voor de gezondheid is het advies om uit voorzorg ramen en deuren gesloten te houden en buiten de rook blijven. Er worden in de drie betrokken veiligheidsregio’s (Amsterdam/Amstelland, Kennemerland en Zaanstreek/Waterland) metingen verricht. Op dit moment is nog geen nadere informatie beschikbaar over de rook. Bedrijfspanden in de directe omgeving worden ontruimd. Het scheepvaartverkeer en luchtverkeer zijn niet afgezet. Eventuele gevolgen voor het verkeer worden goed in de gaten gehouden.