Woeste achtervolging met schoten eindigt op Westelijke Randweg Haarlem

 

Haarlem – Op de Westelijke Randweg is zondag aan het einde van de middag een achtervolging ten einde gekomen. Meerdere politiewagens achtervolgde de auto vanuit het recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen-Zuid. De politie heeft tijdens de achtervolging meerdere keren geschoten op de vluchtende auto.

Op de Westelijke Randweg, ter hoogte van de Jan Gijzenkade werd de auto klem gereden en kon de bestuurder worden overmeesterd. De man is vervolgens geboeid met een politiebusje naar het politiebureau overgebracht.

Een motorrijder van de politie kwam op de Buitenhuizerweg in Velsen-Zuid ten val bij de achtervolging. De motoragent raakte gelukkig niet gewond.

De Technische Recherche en de Verkeers Ongevallen Analyse zijn op de Westelijke Randweg een uitgebreid sporenonderzoek gestart.

Wat de toedracht van de achtervolging was kon een woordvoerder van de politie zondagavond nog niet zeggen.

Update politie Kennemerland:

Automobilist rijdt in op politie en voorbijgangers tijdens levensgevaarlijke rit
Haarlem – Op de N208, kruising Delftlaan en Jan Gijzenkade, heeft de politie om 15:35 uur de bestuurder van een auto weten aan te houden. Het gaat om een 37-jarige man uit Waddinxveen. Dit gebeurde na een achtervolging die begon in Spaarndam en 20 minuten later eindigde in Haarlem. De man reed levensgevaarlijk, met ongekend hoge snelheden en werd herkend door de politie. Bij de politie was bekend dat de man vuurwapengevaarlijk was. Volgens een ooggegetuige was hij in Spaardam bezig in te breken, en zou hij iemand hebben bedreigd. Ondanks een stop-teken van de politie is hij op de Spaarndammerdijk met volle snelheid ingereden op een politieauto. Die wilde de man tot stoppen manen, en besloot op het laatste moment de berm in te rijden om erger te voorkomen. Hierna is hij op de N202 bij Buitenhuis op een politieauto ingereden, die hem eveneens tot stoppen wilde dwingen. De politieauto raakte daarbij beschadigd.

Op de N202 bij Buitenhuis is hij vervolgens met volle snelheid ingereden op een motorrijder van de politie, die stil stond en ternauwernood van zijn motor kon springen. De man reed tegen de motor aan en de politieman heeft uit zelfverdediging enkele schoten op hem afgevuurd. Vervolgens is de auto van de verdachte verder gereden richting Spaarnwoude en Velserbroek, waar door zijn rijgedrag gevaarlijke situaties ontstonden voor omstanders. Ook trachtte hij auto’s en motoren van de weg te duwen. De levensgevaarlijke rit van de man eindigde in Haarlem, waar hij zich klem reed in het drukke verkeer. Toen hij trachtte zijn weg tegen het verkeer in te vervolgen, zagen politiemensen zich genoodzaakt enkele schoten op hem af te vuren. De verdachte is niet geraakt door politiekogels.

De politie verzoekt mensen of omstanders, die door het rijgedrag van de man in gevaar zijn gebracht, zicht te melden bij de politie: 0900 – 8844.