Fietsonderdoorgang Buitenrustbruggen feestelijk geopend

 

Haarlem – Op maandag 4 juli opende wethouder Rob van Doorn samen met gedeputeerde Elizabeth Post ‘al fietsend’ de fietsonderdoorgang bij de Buitenrustbruggen. Het vele fietsverkeer, snelverkeer en openbaar vervoer kruist elkaar al jaren vlak voor de Buitenrustbruggen. Fietsers en voetgangers worden nu via een verbinding vanaf de Schalkwijkerstraat onder de meest oostelijke doorgang van beide Buitenrustbruggen naar de Noord Schalkwijkerweg geleid. Het busen autoverkeer kan hierdoor over de bruggen een stuk beter doorstromen.

De onderdoorgang is een stalen constructie met opstaande randen die bestaat uit drie delen die rusten op funderingspalen. De drie delen zijn over het Spaarne verscheept en vervolgens ter plaatse in elkaar gelast. Het fiets- en voetpad ligt iets onder de waterlijn. De bouw is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de provincie Noord-Holland.

Fietsnetwerk
Het fietsnetwerk wil bijdragen aan directe en veilige fietsroutes die het fietsen in Haarlem aantrekkelijk maakt. Door snellere verbindingen en de mogelijkheid om met zo min mogelijk hinder van ander wegverkeer bestemmingen te bereiken, is de fiets een aantrekkelijk alternatief voor de auto. Het fietsnetwerk past bij de ambitie van de gemeente om Haarlem klimaat neutraal te maken.