Zeven rijbewijzen ingevorderd bij grote alcoholcontroles in Haarlem

 

Haarlem – De politie heeft zaterdagavond drie grote alcoholcontroles gehouden in Haarlem. Zowel op de Fonteinlaan, Zijlweg en de Schipholweg werd gelijktijdig gecontroleerd of bestuurders met alcohol achter het stuur zaten. In totaal zijn ruim 2600 blaastesten afgenomen, 30 personen aangehouden en 7 rijbewijzen ingevorderd.

De politie hield de actie in samenwerking met de verkeerspolitie van Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord. Het doel was om alle bestuurders die het centrum van Haarlem via de gebruikelijke route verlieten te controleren. Bestuurders die zonder alcohol achter het stuur zaten kregen na de blaastest een BOB sleutelhanger mee.

Met de nieuwe wetswijziging sinds 1-12-2011 (Alcoholslotprogramma en recidiveregeling) komen drankrijders steeds sneller in de problemen. Als een bestuurder meerdere keren met alcohol achter het stuur betrapt wordt kan het rijbewijs ongeldig worden verklaard. De bestuurder moet dan opnieuw rijexamen afleggen om weer in het bezit te komen van een geldig rijbewijs. Andere maatregelen zijn Educatieve Maatregel Alcohol(EMA), een alcoholslotprogramma(ASP), of een onderzoek alcohol. Al deze maatregelen kosten honderden euro’s en dienen door de overtreder zelf betaald te worden. Indien men dat niet doet wordt het rijbewijs alsnog ingevorderd.