Zwaargewonde bij brand na explosie in flat Haarlem-Schalkwijk

 

Haarlem – Bij een brand in een flat in Haarlem-Schalkwijk zijn donderdagavond meerdere gewonden gevallen. Een van de slachtoffers raakte daarbij zwaargewond. De brand ontstond om even voor twaalf uur na een explosie in een kelderbox van een flat aan de Ruslandstraat. Direct werden meerdere brandweerwagens, ambulances en een traumahelikopter opgeroepen.

Toen een 21-jarige bewoner beneden ging kijken, raakte hij bedwelmd door de rook. De man is met ernstige brandwonden door de brandweer uit het pand gehaald en naar een ziekenhuis vervoerd.

Door de brand ontstond veel rookontwikkeling wat zich via het trappenhuis naar de bovengelegen verdiepingen verspreidde. Bewoners konden hierdoor hun woning niet meer verlaten. Met een ladderwagen zijn de bewoners van het balkon gehaald. De brandweer wist het vuur snel te blussen.

Naast het zwaargewonde slachtoffer raakte ook nog vier andere personen gewond. Zij zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere zorg. Gezien er vele bewoners geëvacueerd moesten worden kwamen ambulances uit Hollands Midden en Amsterdam assisteren.

De bewoners van de acht ontruimde woningen hebben de nacht elders moeten doorbrengen.

De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. Of er sprake is geweest van brandstichting wordt onderzocht. Mensen die iets gezien of gehoord hebben rond het tijdstip van de brand worden verzocht zich te melden bij de politie in Haarlem via 0900-8844.