Ludieke voorlichting over fietsendiefstal bij station Heemstede/Aerdenhout [video]

 

Heemstede – De politie en de gemeente Heemstede hebben vrijdagmiddag een actie gehouden om voorbijgangers bewust te maken over het tegengaan van fietsdiefstal. Een acteur stond voor de ingang van het treinstation en vroeg voorbijgangers of zij interesse hadden om een goede fiets voor weinig geld te kopen.

De fiets die zo’n 800 euro waard is werd voor enkele tientjes aangeboden. Een aantrekkelijk aanbod, maar daar klopt natuurlijk niets van. De reacties op het aanbod waren erg wisselend. De meeste mensen wilden er niets mee te maken hebben en liepen stug door.

Toch hadden tientallen andere mensen wel belangstelling voor de fiets, en gingen een gesprek aan met de acteur. Een persoon heeft zelfs een proefrit gemaakt op de fiets. Uiteindelijk werd tegen iedereen verteld dat het een actie betrof, en het kopen van een gestolen fiets heling, en dus een misdrijf is. De actie was met name gericht op studenten.

De mensen kregen vervolgens een folder mee waar alle informatie nog eens duidelijk stond uitgelegd, en waaraan je een gestolen fiets kunt herkennen. De gemeente Heemstede en de politie willen op deze manier het aantal gestolen fietsen terugdringen. Als iedereen op de hoogte is waaraan je een gestolen fiets kunt herkennen zal de afzetmarkt voor gestolen fietsen kleiner worden met de bedoeling dat er uiteindelijk minder fietsen gestolen worden. Burgemeester Marianne Heeremans: “Met deze actie willen wij mensen erop wijzen dat zij zelf ook een rol hebben in het voorkomen van fietsendiefstal.”

De gemeente Heemstede heeft voor de locatie bij het station gekozen omdat hier bijna dagelijks een fiets wordt gestolen. Eerder heeft de gemeente al in samenwerking met de politie een actie gehouden op het College Hageveld om daar alle framenummers van de fietsen te controleren. Ook hier bleken enkele fietsen te staan welke van diefstal afkomstig waren.