Jonge werknemers voelen zich in de bonus gezet bij AH Vos in Haarlem

 

Haarlem – Afgelopen zaterdag overhandigde een delegatie van ongeveer 40 jonge werknemers van Albert Heijn Vos in Haarlem een petitie aan regiomanager Hans Greve. De vakkenvullers en caissières willen dat er respectvol met ze wordt omgegaan en dat ze krijgen waar ze recht op hebben. De petitie is door zo’n 100 werknemers ondertekend.

In de petitie vragen de jongeren onder andere dat zij op basis van parttime contracten worden aangenomen. Nu werken de meesten op nul urencontracten, krijgen ze geen toeslagen als zij doordeweeks na 21.00 uur en op zaterdag na 18.00 uur werken. Deze toeslagen worden wel betaald aan werknemers met urencontracten van meer dan 12 uur. Bovendien krijgen ze bij ziekte niet doorbetaald. Abel Vermeulen – 17 jaar en vakkenvuller: “Bijna alle jongeren zijn vakkenvuller of caissière en krijgen nul urencontracten. Terwijl veel van mijn collega’s net als ik twaalf uur per week werken. Sommigen zelfs meer dan 12 uur. We willen gewoon urencontracten zodat we de toeslagen krijgen en worden doorbetaald als we ziek zijn.“

Daarnaast willen de jongeren dat AH Vos maatregelen neemt zodat ze kunnen werken in een veiligere en gezondere werkomgeving. Liam Curtin – 19 jaar, vakkenvuller: “Ons filiaal staat middenin het centrum, op de Raaks en wij hebben regelmatig te maken met diefstal. Maar bijna niemand van ons heeft een training gekregen zodat we niet goed weten hoe we moeten omgaan met overvallen en geweld. Dat lijkt mij voor de veiligheid op de winkelvloer wel erg belangrijk.”

Jan Tourkov – 18 jaar, vakkenvuller – vult aan: “In de Spoorwegstraat moeten we met volgeladen karren de straat oversteken om bij het magazijn te komen. Het is niet een drukke verkeersstraat, maar het gebeurt vaak genoeg dat er spullen van de karren vallen of dat een stapel kratten omvalt omdat je de stoep op en af moet. En de airco’s doen het niet goed waardoor het heel warm kan worden in de winkel. Dat is voor de klanten en ons niet prettig, maar ook niet goed voor bederfelijke etenswaren.”

De werknemers willen dat AH Vos voor 20 juli in overleg gaan met FNV Bondgenoten om de positie van jongeren bij de Haarlemse filialen te verbeteren en om de werkomstandigheden te verbeteren. De broers Peter en Paul Vos hebben vier filialen waarvan twee in Haarlem. In totaal werken er circa 230 mensen bij de filialen in Haarlem. Hiervan werkt circa 80 procent op basis van nul-urencontracten.