Wethouder onthuld gerestaureerde Wapen van Haarlem op de Nieuwe Kerkstoren in Haarlem

 

Haarlem – Wethouder Ewout Cassee heeft donderdagmiddag het gerestaureerde Wapen van Haarlem op de Nieuwe Kerkstoren onthuld. In april 2012 is, in opdracht van de gemeente Haarlem, gestart met het restaureren van de 400- jarige Nieuwe Kerkstoren. Na bijna een jaar komen de werkzaamheden tot een afronding.

De Nieuwe Kerkstoren, eigendom van de Gemeente Haarlem is ontworpen door stadsbouwmeester Lieven de Key. De toren is gebouwd in 1613 in de decoratieve stijl van de Hollandse renaissance. Het kerkgebouw zelf is pas in 1649 gebouwd naar een ontwerp van Jacob van Campen en in opdracht van het Haarlemse stadsbestuur. Jacob van Campen kreeg de opdracht om in plaats van de bouwvallige en gotische Sint Annakapel een van Haarlems eerste stenen kerkgebouw voor protestanten te bouwen. De toren van Lieven de Key moest hij in zijn ontwerp op nemen.

Medio maart is het Nieuwe Kerksplein weer opgeruimd en beschikbaar voor de buurt. De Wijkraad van de Vijfhoek zal in de loop van dit jaar het 400- jarig bestaan van de toren vieren.