Lukas Mulder chipt eerste monumentale boom in Haarlem

 

Haarlem – Wethouder Lukas Mulder heeft donderdagochtend de eerste monumentale boom van een chip voorzien. Haarlem heeft op dit moment zo’n 3000 bomen die monumentaal of aankomend monumentaal zijn. De gemeente beheert en onderhoudt deze bomen met veel zorg en aandacht. Om dat nog beter te kunnen doen, laat de gemeente zogenoemde transponders in deze bomen plaatsen. Wethouder Lukas Mulder voorzag de landelijk monumentale Platanus acerifolia (173 jaar oud) op het Houtplein van deze speciale chip.

Van de genoemde 3000 bomen, zijn bijna 1100 bomen monumentaal, dat wil zeggen minimaal tachtig jaar. Zo’n 2100 exemplaren hebben de potentie om monumentaal te worden. Dit zijn de aankomend monumentale bomen met een leeftijd tussen de 50 en 80 jaar. Een boom kan monumentaal zijn op basis van een respectabele leeftijd maar er zijn meer criteria. Ook bomen die geplant zijn ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis of bomen van een bijzondere soort hebben deze status.

Nu staan de monumentale bomen geregistreerd in een datasysteem op de computer. Met de nieuwe chip, die uitgelezen kan worden met een handcomputer, zijn de juiste gegevens over de vitaliteit en veiligheid van de boom altijd snel bij de hand. Dit biedt de monumentale bomen die meer aandacht en verzorging nodig hebben extra bescherming.