Duitse bommen tot ontploffing gebracht in duingebied Bloemendaal [video]

 

Bloemendaal – In de duinen van Bloemendaal zijn donderdagochtend drie bommen uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. De explosieven werden gevonden tijdens opsporingsonderzoeken voorafgaand aan de renovatie van een fietspad dat door de duinen loopt. Afgelopen dinsdag werden ook al twee bommen tot ontploffing gebracht.

Omdat de ontstekingen van de bommen in slechte staat verkeerde, werden de bommen op de plaats waar ze werden gevonden tot ontploffing gebracht. Om even voor half twaalf liet de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) de drie bommen van 500 kilo tot ontploffing brengen.

Door de forse klap waren er twee diepe kraters in het duingebied geslagen. In de omgeving waren diverse brokstukken van de explosieven te vinden.

De duinen van Bloemendaal werden in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als zogenoemd afwerpgebied. Duitse bommenwerpers die moesten terugkeren naar hun basis, dropten de explosieven voor ze gingen landen met de bedoeling dat ze later zouden worden opgehaald.

Ook waren de duinen in de oorlog oefengebied voor piloten. Van de namaakprojectielen die zij lieten vallen, zogeheten betonbommen, zijn er bij het onderzoek ongeveer 15 gevonden.