Stille tocht voor doodgeschoten hond in Haarlem

 

Haarlem – Zo’n 150 mensen hebben maandagavond een stille tocht gelopen voor een doodgeschoten hond. Afgelopen weekend werd de hond door een politieagent doodgeschoten, nadat de hond agressief op de agent afkwam.

De agenten hadden die bewuste zaterdagavond (25 oktober) al meerdere malen geprobeerd contact te krijgen met de bewoner na melding van geluidsoverlast. Uiteindelijk lukte het de agenten om contact te krijgen met de man in de woning. De agenten hoorden de man aankomen en een hond blaffen. De man opende de deur en gaf de hond het commando om aan te vallen.

Een van de agenten werd door de hond aangevallen. De agent moest binnen een fractie van een seconde de situatie inschatten. Hij viel achterover en schoot om zichzelf in veiligheid te brengen en de hond te stoppen. Er werd een aantal schoten gelost waardoor het dier werd geraakt en dusdanig gewond raakte dat het later in het dierenziekenhuis overleed. Er hebben zich in het verleden meerdere bijtincidenten voorgedaan met de desbetreffende hond.

De 34-jarige man werd aangehouden wegens poging zware mishandeling en het opruien van een dier. De man is zondag 26 oktober op last van justitie heengezonden. Het vuurwapengebruik van de agent is als rechtmatig beoordeeld. Geconcludeerd is dat het geweld noodzakelijk en gepast was.

De stille tocht liep vanaf het Station Haarlem naar het politiebureau aan de Koudenhorn.