Rijkswaterstaat ontsteekt vernieuwde lichtbakens in de haven van IJmuiden

 

IJmuiden – Rijkswaterstaat heeft de afgelopen maanden de navigatielichten bij onder meer de haven van IJmuiden vervangen door duurzame exemplaren. Navigatielichten zijn palen of andere constructies met daarop een lichtbaken die langs de kust, de vaarweg en bij haveningangen in Nederland staan. Deze markeringen helpen de scheepvaart bij de navigatie en dragen bij aan de veiligheid op de vaarwegen.

De 700 vernieuwde lichtopstanden werden dinsdagmiddag in de haven van IJmuiden feestelijk in gebruik genomen door vanaf een boot de figuurlijke stekker uit de oude lichtbakens te trekken. Met het ontsteken van de verlichting van de vier havenlichten in IJmuiden werd de afronding van het landelijke duurzame project gevierd.

De energie voor de verduurzaamde lichtopstanden, waaronder de vier havenlichten in IJmuiden, wordt opgewekt via zonnepanelen. Ze zijn klimaatneutraal omdat ze niet meer zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Ook de verlichting zelf is aangepakt, want de lichtbakens zijn voorzien van zeer zuinige LED-verlichting, die ook nog eens minder onderhoud vergt door de lange levensduur.