Explosieve materialen tot ontploffing gebracht na vondst in flat

 

Haarlem – De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft woensdagavond op een braakliggend terrein aan de Louis Pasteurstraat meerdere explosieve materialen tot ontploffing gebracht. De materialen werden eerder op de dag tijdens een politie-onderzoek aangetroffen in een woning aan de Edward Jennerstraat.

De politie stelde dinsdagavond een onderzoek in bij de woning en vond daar diverse wapens en munitie. Daarop werd de bewoner, een 27-jarige Haarlemmer, aangehouden. Bij nader onderzoek bleek dat er ook explosieven aanwezig waren.

In vier verschillende delen zijn de explosieven vervolgens in de loop van de avond tot ontploffing gebracht. De omgeving werd daarvoor ruimschoots afgezet door de politie en 48 woningen werden ontruimd. Meerdere brandweerwagens en ambulances stonden stand-by om eventueel snel te kunnen ingrijpen.

Rond 22:00 uur vond de laatste ontploffing plaats. Na een laatste scan van de woning is het gebied omstreeks 22:30 uur weer vrijgegeven en konden de bewoners terug naar huis. De verdachte zit nog vast en hij is bekend met psychische problemen.

De recherche onderzoekt hoe de Haarlemmer aan de wapens en munitie is gekomen en waarom hij explosief materiaal in huis had. Door forensische opsporing wordt onderzocht om wat voor materiaal het precies gaat. Van het materiaal zijn monsters genomen en de uitkomsten daarvan zijn nog niet bekend.

Zie ook: EOD doet uitgebreid onderzoek in flat met explosieve materialen in Haarlem