Minister Schouten geeft startsein Klimaat-Boomfeestdag
Hoofddorp – Nationale Boomfeestdag én de presentatie van de doorberekening van het Klimaatakkoord. Een unieke combinatie, want het belang van bomen als waardevolle en relatief goedkope klimaatmaatregel krijgt nauwelijks politieke aandacht in de klimaatdiscussie. Daar komt na 13 maart verandering in. Want ondanks het feit dat Minister Carola Schouten, Ed Nijpels en de 5 klimaattafel-voorzitters om 10:00 uur in Den Haag moeten zijn om zich voor te bereiden op de perspresentatie van de doorberekening, erkennen ze het belang van bomen als klimaatmaatregel en het belang van betrekken kinderen bij de klimaatdiscussie.
Carola Schouten, Ed Nijpels en Pieter van Geel komen daarom naar Haarlemmermeer, waar ze het landelijke startsein geven voor de 63ste editie van de Nationale Boomfeestdag.
Haarlemmermeer is gastgemeente voor de aftrap van dit traditionele evenement. Burgemeester Onno Hoes en wethouder Mariëtte Sedee ontvangen, met 350 kinderen, Minister Carola Schouten, Klimaatberaad-voorzitter Ed Nijpels, klimaattafel-voorzitter Pieter van Geel, Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde.
In Haarlemmermeer worden 350 Klimaatbomen geplant, waarmee nadrukkelijk aandacht wordt gevraagd voor het belang van meer aanplant van bomen als klimaatmaatregel in de klimaatdiscussie en het belang om kinderen bij deze discussie te betrekken.
Om kinderen direct bij die discussie te betrekken, lanceren Haarlemmermeer en Stichting Nationale Boomfeestdag de KinderKlimaattafel: kinderen van 14 basisschoolgroepen uit Haarlemmermeer gaan aan 14 KinderKlimaattafels het gesprek aan met burgemeester Hoes, wethouder Sedee, CdK Van Dijk, politici en het bedrijfsleven. Bedrijven als BP-Nederland, DB-Schenker, Rabobank, Dura Vermeer, Corendon, De Meerlanden, RadboudUMC, Tennet en Monuta gaan met de kinderen in gesprek over hun ideeën voor een beter klimaat.
Elke KinderKlimaattafel komt met een plan en deze 14 plannen resulteren in de KinderKlimaatdeal. Na het planten van 350 Klimaatbomen, wordt deze deal door Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde aan burgemeester Onno Hoes en kinderburgmeester Julia Pieters aangeboden. Julia gaat vervolgens met 4 leeftijdgenootjes naar Den Haag om de KinderKlimaatdeal aan te bieden aan Ed Nijpels, nog voor de perspresentatie plaatsvindt.