Explosieven Opruimingsdienst vernietigt vliegtuigbommen uit Rijsenhout op strand Bloemendaal

 

Bloemendaal aan Zee- De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) heeft dinsdag en woensdag 3 vliegtuigbommen op het strand bij Bloemendaal aan Zee tot ontploffing gebracht. De vliegtuigbommen wegen 50, 1.000 en 1.200 kg en werden gevonden in de omgeving van Schiphol nabij Rijsenhout.

Duitse vliegtuigbommen
De vliegtuigbommen werden in september op een diepte van 4,5 tot 8 meter gevonden. Het terrein werd afgezocht door een civiel opsporingsbedrijf in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer. De EODD heeft de bommen geïdentificeerd als brisantbommen van Duitse afkomst. Na verschillende onderzoeken bleek dat de ontstekers van de bommen niet meer werkzaam zijn. De explosieven zijn stabiel en vormen hiermee geen veiligheidsrisico.

De vliegtuigbommen zijn 50 kg, 1.000 kg en 1.200 kg. Dit is een bijzondere vondst, aangezien er weinig bommen van deze grootte worden gevonden.

Vernietiging
De brisantbommen werden vervoerd in een vrachtwagen van de EODD onder politiebegeleiding. De ontstekers van de bommen waren niet meer werkzaam. Op het strand bij Bloemendaal aan Zee werden ze tot ontploffing gebracht. Om de ontploffing zo lokaal mogelijk te houden werd een put van 3 meter diep gegraven. Daarop werd 3000 m3 duinzand aangebracht. Tijdens de vernietiging was het luchtruim gesloten.